3. Zuid-Holland & Noordzeestrand

Deze afwisselende rondreis brengt ons in de Oudhollandse steden Gouda, Dordrecht en Delft. Ook meren we in Katwijk aan Zee af , een oud vissersdorp direct aan de Noordzee. Op de fiets genieten we van de afwisselende natuur van de poldergebieden en rivieren- en duinenlandschap.

Zaterdag:  Aankomst Alphen
Inschepen vanaf 16.00 uur. Welkom aan boord met een kopje koffie en kennismaken met schip en programma. ‘s Avonds proefritje per fiets in en om Alphen.

Zondag: Alphen-Gouda
Na het ontbijt gaan de trossen los voor een ca. 2½-uren durende vaartocht door Alphen en Boskoop met zijn talrijke boomkwekerijen naar de kaasstad Gouda.
Vervolgens gaat het op de fiets naar het oude vestingstadje Oudewater, waar we de beroemde “Hexenwaag” bezoeken. Dit museum herinnert  aan de  tijd van de heksenwaan. In de middeleeuw trokken honderden personen die van hekserij werden verdacht hiernaar toe om zich door de waagmeester middels een certificaat te laten bevestigen dat lichaamsgewicht en –maten overeenkwamen.  Trouwens kan men zich ook heden ten dage nog op de originele weegschaal laten wegen…

Maandag: Gouda-Dordrecht
‘s Morgens varen we over een van de drukste waterwegen van Europa naar Dordrecht (ca. 4 uur).  Aan het drie-stromenpunt, waar de Oude Maas, Noord en Merwede samenvloeien, ligt de bijna duizend jaar geleden aan de Thuredrecht ontstonden stad. Door de eeuwen heen was Dordrecht ook de belangrijkste haven- en handelsstad van Holland. Meer dan 800 monumenten getuigen van een rijk verleden.
Wij overnachten in de historische Wolwevershaven omgeven van prachtige architectuur.
‘s Middags gaat het op de fiets door het waterrijke natuurgebied van “De Hollandse Biesbosch” ontstaan na de St. Elisabeth-flut in 1421.
Tijdens uw avondwandeling naar de Groothoofdspoort kunt u van het mooiste rivierenpanorama van Holland genieten.

Dinsdag: Dordrecht-via Rotterdam naar Delft 
Vandaag verlaten we Dordrecht en varen richting wereldhavenstad Rotterdam. We bewonderen de Rotterdamse Skyline, varen langs de Euromast, door sluizen en bereiken de Schie, die ons naar Delft brengt.Sinds de tijd, toen Johannes Vermeer zijn bekende schilderij “Kijk op Delft” geschilderd heeft, is de silhouet van deze Oudhollandse stad haast niet veranderd.  Eeuwenoude patriciërhuizen sieren de smalle, van bomen omzomen grachten. Men noemt Delft ook “Klein Amsterdam”.
’s Middags heeft u tijd om Delft te ontdekken. We bevelen een bezoek van een porseleinfabriek en van de Nieuwe Kerk met het koninklijke familiegraf aan. Met een avondwandeling door de stille grachten naar het marktplein met zijn terrasjes of een grachtenrondvaart kunt u de dag op een bijzondere manier afsluiten.  

Woensdag: Delft-Katwijk aan Zee 
Na het ontbijt fietsen we door het Delfland met bezoek aan Schipluiden.
’s Middags steken we van wal voor een heel afwisselende vaartocht over de Vliet en Oude Rijn. We passeren enige historische bruggen en de smalle sluis van Leidschendam. Mooie parken, herenhuizen met prachtige tuinen en boerderijen in traditionele stijl trekken in een rustige tempo aan ons voorbij.
We landen in Katwijk aan Zee, de enige badplaats langs de Hollandse Noordzeekust, die je over het binnenwater kan bereiken.
Katwijk een oud vissersdorp aan de rand van reusachtige bloemenvelden en omgeven van duinen, werd jaren geleden als recreatie- en vakantiebestemming ontdekt.
Hoe is het ’s avonds met een strandwandeling? Met de zeelucht in onze neus kunt u zeker heerlijk slapen. 

Donderdag:  Katwijk aan Zee
Na een uitgebreid ontbijt fietsen we op een heerlijk fietspad door het mooie zuidelijk van Katwijk gelegen duinenlandschap en bezoeken het mooie Wassenaar waar prachtige villa’s laten zien, dat we in de rijkste gemeende van Nederland zijn.
’s Middags kunt u heerlijk op het Noordzeestrand vertoeven. 

Vrijdag:  Katwijk – Alphen
Vandaag brengt de Ali-B2 ons via de Oude Rijn terug naar Alphen. Tijdens onze laatste fietstocht leren we de zuidelijke omgeving van Alphen met de boomkwekerijken in Boskoop kennen.
Na het traditionele kapiteinsdiner kunt u Alphen verkennen en/of van een gezellige laatste avond aan boord genieten. 

Zaterdag: Na het ontbijt nemen we afscheid 

 

scroll up