Route 1 - Klassiek Holland 

Alphen-Leiden-Haarlem-Amsterdam-Gouda-Alphen

Tijdens deze rondreis maakt u kennis met het Zuid- en Noord-Hollandse landschap.  Natuur en cultuur gaan hier hand in hand, al eeuwen lang: Indrukwekkende polders,  prachtige duingebieden en kronkelende watertjes. De rijke cultuur vinden we in Oudhollandse steden zoals Amsterdam, Haarlem, Leiden en Gouda. 

Zaterdag:   Alphen a/d Rijn
Inschepen in Alphen a/d Rijn om 16 uur. Onder het genot van een kopje koffie heten wij u van harte welkom en maakt u kennis met de bemanning en het programma. Na het avondeten kunt u nog een wandeling langs de Oude Rijn tot in het vernieuwde centrum van Alphen maken.

Zondag:   Alphen-Leiden:
s’ Morgens gaan de trossen los voor onze eerste vaartocht over de Hollandse Plassen. Vanaf het schip hebt u een prachtig uitzicht over het afwisselende landschap, schilderachtige plekjes en charmante dorpen en stadjes. Ons doel is de oude en beroemde universiteitsstad Leiden.
In de middag volgen we op de fiets de “Kaagroute”, een mooie tocht langs molens en mooie natuur.
‘s Avonds heeft u tijd voor een stadswandeling door de binnenstad van Leiden.

Maandag:   Leiden-Haarlem
We varen ruim 4 uur over de Kagerplassen, Ringvaart van de Haarlemmermeer en het Spaarne naar  Haarlem met stop bij het voormalige stoomgemaal “Cruquius”.
Vervolgens fietsen we door de Kennemer Duinen tot aan de Noordzee met een mogelijke ‘strandpauze’.
Na het avondeten bevelen we een wandeling door het oude centrum van Haarlem aan. Deze Oudhollandse stad is vol van grote en kleine bezienswaardigheden: prachtige torens, stille hofjes, gevelstenen en zijn unieke Grote Markt met de gotische St. Bavokerk.

Dinsdag:  Haarlem-Amsterdam
Vandaag brengt ons de Ali-B2 via het Noordzeekanaal en door het Amsterdamse havengebied in het centrum van Amsterdam (aankomst Oosterdok ca. 12 uur). Aansluitend kunt u Amsterdam ontdekken. Aan te bevelen is een individuele stadswandeling en een grachtenrondvaart by night.

Woensdag:   Amsterdam-Gouda
Na een prachtige tocht door het centrum van Amsterdam, waarbij 13 bruggen open moeten gaan, vaart de Ali-B2 via Amstel en Aarkanaal naar Nieuwveen (4 uur). We stappen op onze fietsen en leren het natuurgebied “Nieuwkoopse Plassen” kennen. Onderweg bezichtigen we de enige nog werkende Molenviergang ter wereld in Aarlanderveen.
Een avondvaart van ca. 3 uur brengt ons naar de kaasstad Gouda. 

Donderdag:   Gouda
‘s Ochtends nodigt Gouda met zijn bekende kaasmarkt en vele bezienswaardigheden zoals het prachtige laatgotische stadhuis en de St. Janskerk met de beroemde gebrandschilderde ‘Goudse Glazen’ voor een bezoek uit.
Heel bijzonder is de aansluitende fietstocht door het Hollandse “Klein-Venetië” langs de “Reeuwijkse Plassenroute”.

Vrijdag: Gouda-Alphen
Tijdens onze terugvaart naar Alphen varen we op de Gouwe o.a. door Boskoop met zijn vele boomkwekerijen en passeren 3 historische hefbruggen.
‘s Middags fietsen we langs oude boerderijen in traditionele stijl en genieten van het mooie landschap in het ‘Groene Hart van Holland’.
We sluiten deze afwisselende week af met ons traditionele kapiteins diner en genieten nog eens van een gezellige boordavond.

Zaterdag: Na het ontbijt nemen we afscheid.

scroll up