Friesland-Holland

Leeuwarden-Sneek-Lemmer-Vollenhove/Giethoorn-Elburg-Muiden-Alphen aan den Rijn of vv.

Vijf provincies verenigd in één route!
Deze bijzonder afwisselende reis begint in de Friese hoofdstad Leeuwarden, Europese Culturele Hoofdstad 2018 en gaat via de Kop van Overijssel, Gelderland en Noord-Holland naar het Zuid-Hollandse Alphen a/d Rijn.
Varend en fietsend beleeft u prachtige natuurlandschappen zoals de bekende Friese meren en het unieke Nationaal Park Weerribben-Wieden. We meren af in de watersportstad Sneek, het sfeervolle Elburg en het gezellige havenstadje Muiden en bezoeken op de fiets Giethoorn, het Venetië van het Noorden.

Za: Leeuwarden
Inschepen vanaf 16:00 uur. Welkom aan boord met een kopje koffie of thee en kennismaking met de crew en het programma.
Na het avondeten kunt u de Friese provinciehoofdstad Leeuwarden ontdekken. Het historische centrum met zijn schilderachtige grachten, boogbruggen en oude gevels is gedeeltelijk op terpen gebouwd.

Zo: Leeuwarden-Sneek (Friesland/20-33km)
's Ochtends begint onze eerste vaartocht van 3,5 uur over het bekende watersportgebied "de Friese meren" naar het watersportmekka Sneek.
Vanuit Sneek start een afwisselende fietstocht door de Legeanstreek, een waterrijk gebied noordwestelijk van het Sneekermeer .
Ontdek 's avonds het prachtige Sneek dat rijk bedeeld is met monumenten zoals de Waterpoort uit 1613 en oude stadsgezichten.

Ma: Sneek-Lemmer (Friesland/30-35km)
Na het ontbijt staat een mooie vaartocht van 4 uur via het Pr. Margrietkanaal over meerdere meertjes naar het voormalige handelsstadje Lemmer op het programma waarbij we midden door het gezellige centrum varen en ook de historische Lemstersluis passeren.
Aansluitend fietsen we door het Gaasterland, een glooiend landschap dat zich tot 10m boven het omringende veengebied verheft, met kliffen langs het IJsselmeer en oud bosgebied.
Een avondwandeling door het historische stadcentrum of naar het Lemsterstrand gelegen aan het IJsselmeer is zeker de moeite waard.

Di: Lemmer-Vollenhove/ Giethoorn (Overijssel/30km)
We steken van wal en varen door de Noordoostpolder drooggelegd in 1942. Onze huidige fietstocht vanuit Vollenhove is heel bijzonder. Het gaat door het Nationaal Park Weerribben-Wieden met stop in het fraaie Giethoorn bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en puntjes. Een rondvaart per 'punter' door dit 'Venetië van het Noorden' is een aanrader!
Wandel na het avondeten in eigen tempo door het voormalige Zuiderzee-vissersstadje Vollenhove. Historische gebouwen, gevels en monumenten getuigen van de invloed van adellijke families en de bisschop van Utrecht op dit 645 jaar oude stadje.

 

Wo: Vollenhove-Elburg (Gelderland)
In de ochtend varen we ca. 4,5 uur over een uitgestrekt plassengebied (Kadoeler Meer, Zwarte Meer & Ketelmeer) naar het knusse havenstadje Elburg, gelegen aan de randmeren.
Na de lunch heeft u tijd voor een kennismaking van dit prachtig bewaard gebleven haven- en vestingsstadje in de provincie Gelderland. Omringd door prachtig begroeide wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur is het de best behouden vestingstad aan de Zuiderzee.

Do: Elburg-Spakenburg-Muiden (Noord-Holland/36km)
De Ali-B brengt ons over de Veluwerandmeren naar het voormalige vissersdorp Spakenburg (4 uur). Per fiets gaat het via het villadorp Blaricum door het bos- en heidegebied van de Tafelberg naar het middeleeuwse vestingstadje Naarden en verder langs het IJmeer tot Muiden. In dit oude vesting- en havenstadje bepalen talloze jachten en traditionele zeilschepen het havenbeeld. Geniet 's avonds van de gezellige sfeer en bezoek een van de bekendste Hollandse havenkroegjes "Ome Ko".

Vr: Muiden-Alphen (Zuid-Holland/30km)
We verlaten Muiden en passeren op weg naar Amsterdam de Oranjesluizen . Na een unieke vaartocht door de Amsterdamse hoofdgrachten varen we verder op de mooie Amstel tot Uithoorn. Vervolgens fietsen we langs de Amstel en de Meije door een water- en natuurgebied tot Alphen aan den Rijn waar de Ali-B2 inmiddels aangemeerd is.
We sluiten deze afwisselende week met ons traditionele kapiteins diner af en genieten nog eens van een gezellige boordavond.

Za: Na het ontbijt nemen we afscheid.

 

scroll up