5. Rivierenland Holland

Alphen-Nieuwpoort-Leerdam-Gorinchem-Dordrecht-Alphen

Op deze rondreis willen wij u graag het midden van Nederland met zijn fascinerende rivierenlandschappen laten zien. In het oosten beleeft u de romantische Betuwe met uitgestrekte fruitboomgaarden en in het westen oeroude polders. We varen op de prachtige Lek en Waal en liefelijke Linge. Langs het water liggen authentieke plaatsjes en middeleeuwse vestingstadjes zoals Leerdam en Gorinchem waar vooral stadswallen en eeuwenoude straten het historisch stadsbeeld bepalen.

Zaterdag: Aankomst Alphen
Inschepen in Alphen a/d Rijn vanaf 16.00 uur. Onder het genot van een kopje koffie heten wij u van harte welkom en maakt u kennis met de bemanning en programma. Na het avondeten kunt u nog een wandeling langs de Oude Rijn tot in het vernieuwde centrum van Alphen maken.

Zondag: Alphen-Nieuwpoort
Onze eerste vaart gaat over de Gouwe met een prachtig uitzicht over de boomkwekerijen van Boskoop. We passeren de Julianasluis bij Gouda en meren af in Gouderak. De fietsen gaan van boord voor een tocht door de één van de oudste en mooiste polders de"Krimpenerwaard"en het veenweidegebied Alblasserwaard. We fietsen o.a. langs het Ooivaarsdorp "Het Liesveld" naar het oude vestingstadje Nieuwpoort waar de Ali-B2 al op ons wacht. Aan te bevelen is een avondwandeling over de in 1672 gebouwde stadswal die Nieuwpoort volledig omsluit.

Maandag: Nieuwpoort-Leerdam
In de ochtend varen we stroomopwaarts over de Lek naar het Merwedekanaal, een rustige en landelijke waterweg omzoomt met populieren. Verder brengt ons het liefelijke riviertje de Linge naar de glas- en kaasstad Leerdam.
Op onze fietstocht leren we de Betuwe kennen, een verborgen paradijs in het hart van Nederland. Ook wel de "Lusthof van Nederland" genoemd. Hier bepaalt de fruitteelt het landschap in bijzondere mate. We fietsen in alle rust over dijkjes en door landgoederen van dorp naar dorp.

Dinsdag: Leerdam-Gorinchem
Na het ontbijt heeft u in Leerdam de mogelijkheid om kennis te maken met de geschiedenis van de glaskunst. Een bezoek van het Nationale Glasmuseum en aan "Royal Leerdam" zijn aan te bevelen.
s' Middags genieten we tijdens een rondvaart op de Linge nog een keer de romantische Betuwe dit keer vanaf het water. Onze eindbestemming is de middeleeuwse vesting- en handelsstad Gorinchem (stadsrechten sinds 1322), dat van alle kanten door water omgeven een prachtig rivierpanorama biedt.
Na de zonsondergang wanneer de lantaren hun romantisch licht over het historische stadscentrum laten schijnen is Gorinchem bijzonder schilderachtig.

Woensdag: Gorinchem
Tijdens uw stadswandeling in eigen tempo kunt u een indruk van de roemrijke geschiedenis van Gorinchem krijgen. Bezoek het nog goed behouden stadspoort Dalempoort en de volledig gerestaureerde Lingehaven in de historische binnenstad.
Aansluitend gaat het op de fiets grotendeels over de dijken van Rijn en Maas. Binnendijks zien we dromerige dijkdorpjes en buitendijks genieten we van een mooi uitzicht over rivier en de uiterwaard. Daar waar Waal en Maas samenvloeien staat de middeleeuwse vesting Loevestein waar we pauzeren. Net als Gorinchem behoort Loevestein tot de zogenaamde vestingdriehoek.

Donderdag: Gorinchem-Dordrecht
Tijdens onze huidige vaartocht laat het Rivierenland zich opnieuw van zijn beste kant zien. We varen over de Merwede naar Dordrecht. Aan het drie-stromenpunt, waar de Oude Maas, Noord en Merwede samenvloeien, ligt de bijna duizend jaar geleden aan de Thuredrecht ontstonden stad. Door de eeuwen heen was Dordrecht ook de belangrijkste haven- en handelsstad van Holland. Meer dan 800 monumenten getuigen van een rijk verleden.
Wij overnachten in de historische Wolwevershaven omgeven van prachtige architectuur.
's Middags gaat het op de fiets door het waterrijke natuurgebied van "De Hollandse Biesbosch" ontstaan na de St. Elisabeth-flut in 1421.
Tijdens uw avondwandeling naar de Groothoofdspoort kunt u van het mooiste rivierenpanorama van Holland genieten.

Vrijdag: Dordrecht-Alphen a/d Rijn.
Vandaag gaan de trossen los voor onze laatste vaartocht over de Hollandse IJssel en de Gouwe. Bij Gouda stappen we van boord en fietsen o.a. langs de Hollandse IJssel en door het Reeuwijkse Plassengebied terug naar Alphen waar de Ali-B al op ons wacht. We sluiten deze afwisselende week af met ons traditionele kapiteins diner en genieten nog eens van een gezellige boordavond.

Zaterdag: Na het ontbijt nemen we afscheid.

scroll up