2. Noord-Hollandroute

Alphen-Amsterdam-Purmerend/Edam/Volendam-Alkmaar-Haarlem-Alphen

Tijdens deze rondreis maakt u kennis met het  Noord-Hollandse landschap. Natuur en cultuur gaan hier hand in hand, al eeuwen lang: Indrukwekkende polders, prachtige duingebieden,  kronkelende watertjes en het IJsselmeer. De rijke cultuur vinden we in steden als Amsterdam, Alkmaar, Haarlem en in plaatsen als Edam, Bergen aan Zee en Zaandam.

Zaterdag: Aankomst Alphen
Inschepen in Alphen om 16.00 uur. Welkom aan boord met een kopje koffie en kennismaking met bemanning en programma.na het avondeten kunt u nog een wandeling langs de Oude Rijn naar het vernieuwde centrum van Alphen a.d. Rijn maken.

Zondag: Alphen-Amsterdam
De trossen gaan los voor onze eerste vaart op de Ali-B2. Het gaat over Aarkanaal en Amstel met zijn mooie buitenplaatsen naar Amsterdam. In Ouderkerk a/d Amstel gaan we van boord en fietsen door het "Amstelland" langs schilderachtige, slingerende riviertjes met als einddoel Amsterdam, waar het schip op een mooi plekje aan de buitenkant van de grachtengordel al is afgemeerd.
Liefhebbers kunnen nog een heerlijke avondwandeling langs de Amsterdamse grachten maken.

Maandag: Amsterdam-Purmerend
De Ali-B2 brengt ons door de Amsterdamse Grachten naar het Oosterdok, onze tweede central gelegen afmeerplaats in Amsterdam. Vanaf ca. 11.00 uur vrije tijd.
's Avonds staat nog een mooie vaartocht op het programma. We verlaten Amsterdam en varen op het Noord-Hollands Kanaal door een heerlijk polderlandschap naar Purmerend (aankomst ca. 21.00 uur).

Dinsdag: Purmerend-Edam/Volendam-Alkmaar
We bezoeken Purmerend met de grootste warenmarkt van Nederland.
Heel bijzonder is de fietstocht 's middags. Over oude dijken en door de polder Purmer gaat het naar de prachtige haven- en kaasstadje Edam, gelegen aan de voormalige Zuiderzee. We kunnen het het Edams Museum bezoeken en bewonderen talrijke historische huizen en gebouwen met prachtige gevels en mooie grachten.
We fietsen verder op de IJsselmeerdijk met een uniek uitzicht over het IJsselmeer naar het oude vissersdorp Volendam, natuurlijk een van de bekendste toeristische bestemmingen van Nederland. Via Monnickendam fietsen we terug naar Purmerend.
's Avonds varen we door de prachtige polders Beemster en Schermer naar Alkmaar. Geniet u tijdens het binnenvaren van het uitzicht op de stad in de avondzon. Al wandelend kunt u kennismaken met de beroemde kaasstad van Nederland.

Woensdag: Alkmaar en Noordzee
Na het ontbijt fietsen we door een uniek bos- en duinengebied naar de badplaats Schoorl aan Zee. Er is ruim tijd voor een bezoek aan een terrasje en/of een strandwandeling. Terug gaat het over het prachtige kunstdorp Bergen aan Zee naar Alkmaar.
Aan het eind van de dag is er gelegenheid om de Oudhollandse sfeer van Alkmaar met zijn schilderachtige grachten en gevels te proeven.

Donderdag: Alkmaar-'Zaanse Schans'-Haarlem
De Ali-B2 vaart over het Alkmaardermeer en de Zaan naar 'Zaanse Schans', een prachtig openluchtmuseum met groene houten huizen in de Zaanse stijl, een aantal nog werkende molens, een kaas- en klompenmakerij en nog veel meer.
Per schip gaat het verder via Noordzeekanaal en Spaarne richting Haarlem. In Spaarndam (vlak voor Haarlem)worden de fietsen van boord gezet en begint onze fietstocht in de omgeving van Haarlem.
Na het avondeten nodigt het pittoreske Haarlem tot een wandeling uit. Vele bezienswaardigheden zoals de Grote markt met de St. Bavokerk en de vele hofjes getuigen van een rijk verleden.

Vrijdag: Haarlem-Alphen
We genieten nog eens van een afwisselende vaartocht over de Spaarne, het Ringkanaal van de Haarlemmermeer met een prachtig uitzicht over de polder, het Hollandse plassengebied (Kagerplassen en Braassemermeer)  terug naar Alphen.
Hier begint onze laatste fietstocht langs oude kerkpaden, polderdijken en karakteristieke boerderijen.
We sluiten deze afwisselende week af met ons traditionele kapiteins diner en genieten nog eens van een gezellige boordavond. 

Zaterdag: 
Na het ontbijt nemen we afscheid.

scroll up