6. Noord- & Zuid-Holland

Alphen-Leiden-Haarlem-Zaanse Schans/Alkmaar-Hoorn/Amsterdam-Alphen

Hier hebben we u de mooiste fietsroutes en interessante bezienswaardigheden van de provincies Noord- en Zuid-Holland in een nieuw concept samengesteld: Na het ontbijt stappen we op de fiets voor een fietstocht van ca. 45-50 km. Fietsers en de Ali-B2 ontmoeten elkaar weer in de late middag (ca. 16.30 uur) op de volgende bestemming.
Zo fietst u bijvoorbeeld door mooie duinengebieden langs de Noordzeekust met zijn brede stranden. We overnachten in Oudhollandse steden zoals Leiden en Alkmaar. En in Amsterdam heeft u zelf een hele dag tijd.
De fietsafstanden zijn vergeleken met de andere gecombineerde Fiets-Vaarvakanties langer en de Ali-B2 dient vooral als accommodatie. Wie wil kan natuurlijk ook op deze reis graag eens een dag aan boord blijven en de tocht vanaf het zonnedek genieten. Bovendien gaan we op twee dagen ook meerdere uren samen varen.
Tijdens onze dagelijkse fietstochten heeft u genoeg tijd voor een strandpauze, bezoek aan bezienswaardigheden, een stadswandeling of een natuurwandeling. Het oogmerk ligt op gezellige fietstochten en het beleven van natuur, land en mensen. Tussendoor kunt u natuurlijk van koffie- en lunchpauzen genieten. Ook kunt u ervoor kiezen om eens zonder de groep te fietsen. Daarvoor zijn er fietskaarten aan boord beschikbaar.  

Samstag: Alphen aan den Rijn
Inschepen in Alphen a/d Rijn om 16 uur. Onder het genot van een kopje koffie heten wij u van harte welkom en maakt u kennis met de bemanning en het programma. Na het avondeten kunt u nog een wandeling langs de Oude Rijn tot in het vernieuwde centrum van Alphen maken.

Zondag: Leiden (ca. 40 km)
Na het ontbijt fietsen we naar het boomkwekerijgebied van Boskoop. Verder gaat het over de 'Geuzenroute' langs oude kerkpaden, polderdijken, riviertjes en karakteristieke boerderijen naar de oude universiteitsstad Leiden. Het goed behouden stadcentrum nodigt u voor een avondwandeling uit.
Maandag: Via Noordzeekust naar Haarlem (ca. 45 km)
Het eerste doel vandaag is de badplaats Katwijk aan Zee. Door het beschermde duinenlandschap gaat het verder over Noordwijk aan Zee naar Zandvoort de wel bekendste badplaats van Noord-Holland.
Wie wil kan hier van het heerlijke strand genieten, een duik in het water nemen of een wandeling op de boulevard maken.
Vervolgens fietsen we door de duinen naar Haarlem waar de Ali-B2 al op ons wacht. Na het avondeten kunt u Haarlem ontdekken, een fascinerende, oude stad met een levende marktplein omgeven van een aantal gezellige café 's en restaurants.

Dinsdag: Alkmaar (ca. 45 km)
We zetten koers naar het mooie Spaarndam. Met een veerpont steken we het Noordzeekanaal over en verkennen op de fiets het Zaangebied. Dorpen met huizen in het typische Zaanstijl liggen langs de weg. In het bewoonde openluchtmuseum 'Zaanse Schans' krijgt u een goede indruk van het vroegere leven in deze regio.
Verder gaat het door de prachtige Noord-Hollandse natuurlandschap. Onderweg maken we een pauze in het schilderachtige Rijp.
We overnachten in Alkmaar de na Gouda belangrijkste kaasstad Hollands met een mooi en gezellig stadcentrum.

Woensdag: Hoorn-Amsterdam ((ca. 50 km)
Een heerlijke fietstocht over stille landwegen langs oude riviertjes en kanalen brengt ons naar Hoorn, een prachtig historisch havenstadje aan het IJsselmeer. Vele oude gebouwen getuigen van de vroegere betekenis van deze stad in de zeventiende eeuw toen hier schepen uit de koloniën Hollands afmeerden.
Langs het IJsselmeer en het waterrijke polderlandschap gaat het over dijken naar Purmerend. Hier stappen we aan boord van de Ali-B2 en varen 's avonds in ca. 3 uur naar Amsterdam.

Donderdag: Amsterdam
Vandaag heeft u de hele dag tijd voor Amsterdam. Hier valt er veel te ontdekken. Uw crew adviseert u graag!

Vrijdag: Alphen aan den Rijn (ca. 45 km)
Na een heerlijke vaartocht door de grachten van Amsterdam meren we aan en stappen op de fiets. Langs de mooie Amstel, voorbij aan mooie landgoederen en schilderachtige plaatsen zoals Ouderkerk a.d. Amstel fietsen we terug naar Alphen.
We sluiten deze afwisselende week af met ons traditionele kapiteins diner en genieten nog eens van een gezellige boordavond.

Zaterdag: Na het ontbijt nemen we afscheid.

scroll up