4. Vecht & Lek

Alphen-Uithoorn-Muiden-Vreeland-Schoonhoven-Gouda-Alphen

Op onze vierde rondreis met schip en fiets willen we u graag met de provincie Utrecht kennis laten maken. We varen o.a. over kleinere rivieren zoals Amstel en Vecht en een grotere rivier zoals de Lek.en meren af in mooie oude stadjes zoals het havenstadje Muiden, de Zilverstad Schoonhoven of het Vechtdorp Vreeland. Vooral beleven we de natuurrijkdom van plassengebieden, rivierenlandschap en stille polders. 

Zaterdag: Alphen aan den Rijn
Inschepen vanaf 16.00. Welkom aan boord met een kopje koffie en kennismaken met schip en programma.
's Avonds proefritje per fiets in en om Alphen.

Zondag: Alphen – Uithoorn
We steken van wal voor onze eerste vaart. Over het Aarkanaal en de Amstel gaat het naar Uithoorn, een rustig stadje met een boulevard langs de Amstel.
's Middags fietsen we langs het schilderachtige riviertje de Kromme Mijdrecht door het polder 'de Ronde Venen'. Overnachting in Uithoorn.

Maandag: Uithoorn-Muiden
Na ons ontbijt staat een fietstocht van ca. 40 km op het programma. Het gaat door de Vinkeveense Plassen, een door turfwinning ontstonden watergebied. Gezellige plaatsjes zoals Abcoude en Weesp liggen langs de weg.
Tegen 15.00 uur arriveren we in Muiden, een oud vesting- en havenstadje gelegen aan het IJsselmeer. Talloze jachten en traditionele zeilschepen bepalen het havenbeeld. 's Middags bevelen we een bezoek van het middeleeuwse Muiderslot aan, een van de best behouden watersloten van Nederland.
Na het avondeten op de 'Ali-B2 die inmiddels in Muiden afgemeerd is, kunt u nog naar de oever van het IJsselmeer wandelen. Trouwens vindt u in Muiden een van de bekendste Hollandse havenkroegjes "Ome Ko".

Dinsdag: Muiden –Vreeland
Vaart naar Vreeland: Over de betoverende Vecht varen we door mooie plaatsen en heerlijke natuur. Onderweg stoppen we aan een oude kaasboerderij waar we bij een glaasje wijn verschillende soorten echte boerenkaas kunnen proeven.
s' Middags staat een van de mooiste fietstochten van de provincie Utrecht op het programma. We bewonderen langs de Vecht de prachtige landgoederen uit de Gouden Eeuw. Verder genieten we fietsend van de natuurlijke rijkdom van de zogenaamde watertuin van Nederland - de Loosdrechtse Plassen.

Woensdag: Vreeland-Schoonhoven
'Tegen 7.30 uur steken we van wal voor een vaartocht over het Amsterdam-Rijn-Kanaal en de Lek naar de Zilver- en vestingstad Schoonhoven.
In de middag heeft u tijd voor Schoonhoven. Tijdens een individuele stadswandeling kunnen we kennis maken met de geschiedenis van dit oude stadje en de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het gotisch stadshuis en de Bartholomeuskerk die met haar schuine toren de silhouet van Schoonhoven bepaalt.
Verder getuigen musea en galerieën van het rijke verleden van het eeuwenoude ambacht van de zilversmederij-kunst. Deze traditie wordt ook heden ten dage nog voortgezet in talrijke zilversmederijwerkplaatsen en enkele fabrieken. Wij bevelen u een bezoek van het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum aan.
U kunt de dag met een avondwandeling naar de oever van de Lek afsluiten waar u van een uniek rivierenpanorama kunt genieten.

Donderdag: Schoonhoven-Gouda
Na het ontbijt fietsen we over de dijk van de Lek en door het ongerepte groene polderlandschap naar het prachtige plaatsje Haastrecht. Hier kunt u een oud watergemaal bezichtigen. Langs de slingerende Vlist gaat het terug naar Schoonhoven.
s' Middags zet de Ali-B2 over Lek en Hollandse IJssel varend koers naar Gouda. Deze Oudhollandse stad met zijn prachtig stadhuis op de markt en de Sint Janskerk met de wereldberoemde Goudse Glazen nodigt u na het avondeten nog voor een bezoek uit.

Vrijdag: Gouda-Alphen
We genieten van onze laatste vaartocht op Gouwe en Oude Rijn door drie historische hefbruggen die ons terug naar Alphen brengt.
Aansluitend stappen we op de fiets en beleven de schoonheid van de Alphense omgeving We fietsen langs de Nieuwkoopse Plassen en bezichtigen de unieke Molenviergang in Aarlanderveen die trouwens nog steeds werkt.
We sluiten deze afwisselende week af met ons traditionele kapiteins diner en genieten nog eens van een gezellige boordavond.

Zaterdag: Na het ontbijt nemen we afscheid.

scroll up